marți, 13 aprilie 2010

Doamnei 5

Aici este prezentata o fotografie foarte interesanta a intersecţiei străzii Doamnei cu strada Academiei. Pentru datarea perioadei în care a fost facută postez câteva informaţii grafice:

1847: Conform planului Boroczyn terenul era înconjurat de proprietăţi ale magnatului Scarlat Petrovici Armis. Este posibil ca şi acesta să fi fost şi proprietarul terenului în cauză.
1873: Conform doamnei Cezara Mucenic (în cartea Bucureşti : un veac de arhitectură civilă : secolul al XIX-lea) în 1873 arhitectul Paul Gottereau proiectează sediul Societăţii Financiare Române. Clădirea din fotografie pare sa aibă acelaşi vocabular arhitectural cu faţada reprodusă de doamna Mucenic.
1911: Prin suprapunerea planului topografic din 1911 peste planul Boroczyn observăm ca parcela este aproape nemodificata. Suprapunerea peste planul clădirii indica ca ar fi totuşi vorba de aceeaşi clădire, deşi acum clădirea este marcata [?] Xanto în text cu litere italice, ceea ce indica un proprietar nu o instituţie.1916-1918 În fotografia aeriană descoperită de Alex. Gâlmeanu aici apare însa o altă clădire cu 2 etaje, cu intrare monumentala pe colt şi care e cel mai probabil sediul cinematografului Lux, ceea ce confirmă datarea lui Dan.

4 comentarii:

 1. Felicitari pt primul tau articol, pe care il consider documentat si interesant.
  O mica rectificare trebuie facuta: printul se numea Petrivici Armis, nu Aramis.
  Sugestia mea este sa ai o adresa de contact (e-mail).

  dan - bucurestii vechi

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc. Da. Asa e il chema Armis. Voi face corectura necesara.

  RăspundețiȘtergere
 3. sigur e numarul 5? credeam ca e nr. 1 ... Banuiesc ca trebuia identificat cu Doamnei 5 ceea ce e corect. Casa de la nr.3, de alaturi, imi place mult pentru ca inca mai contine fragmentul casei inca neextinsa in 1911.
  exista planul de aliniere al strazii Doamnei de undeva post 1883 (planul e nedatat) caci pe plan apare amprenta acestui imobil (si a celui de la nr. 3, in prezent inglobat intr-o casa extinsa). planul e aproape ferfenita la pliuri din cauza atacului unei ciuperci ...

  RăspundețiȘtergere
 4. O facilitate deosebita pentru atragerea de vizitatori din strainatate este includerea unui script de traducere instantanee a sitului dumneavoastra in peste 30 de limbi de circulatie internationala. Tot ce trebuie sa faceti este sa includeti un mic cod, oriunde in paginile site-ului dumneavoastra.

  Acest cod, impreuna cu un exemplu de utilizare poate fi gasit la adresa http://www.anunturibucuresti.ro/traducere/ .

  Acest cod este special conceput pentru site-urile romanesti si selecteaza implicit limba romana ca limba in care este scris textul original.

  RăspundețiȘtergere