vineri, 23 iulie 2010

Dudestii interbelici







Pe Muzeul de Fotografie Alex Galmeanu a postat aici o perspectiva foarte interesanta a vechiului cartier Dudeşti, zona distrusa total in anii '80. Subiectul ma interesează întrucât in anii copilăriei treceam zilnic cu tramvaiul 19 pe Calea Dudeşti şi, cred, îmi mai aduc aminte câteva imagini. Într-unul din comentarii Raiden presupunea ca fotografia nu prinde stada Crucea de Piatra. Asta mi-a stârnit curiozitatea şi înarmat cu planul de la 1911 şi cu puţinele planuri moderne ce ilustrează zona înainte de demolări am făcut o cercetare pornind de la elementele deja identificate de Alex Galmeanu.



Primul lucru care mi-a sarit in ochi a fost Hala Traian peste care apar turlele Bisericii Hagiu(III) in coltul din dreapta sus al imaginii, apoi casele din fundătura Parfumului (II) şi calcanul maternităţii Caritas (I), încercând să trasez strada Labirint să întrezăresc turlele ce ies din verdeaţă ale Bisericii Ceauş Radu(V). Apoi încercând să identific traseul Caii Văcăreşti am descoperit ca imaginea are in cadru şi Biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel (VI) de la Timpuri Noi. (e evident ca marcat cu VII nu poate fi decât vechea clădire a scolii 81 ce avea număr poştal pe Calea Văcăreşti) dar si un corp al vechiului IML din Splai (VIII). Apoi pe când cautam să identific traseul străzilor Bradul şi Cantemir mi-a sărit in ochi că ceea ce păreau plopi este de fapt Biserica Bradul cu corpul alb şi cu turlele acoperite cu tabla (IV).


Biserica Bardul in detaliu:
Hala Traian si Biserica Hagiul:
Fundatura Parfumului si maternitatea Caritas:


PS Iisi mai aduce cineva aminte exista o cruce de piatra pe Dudesti sau pe Vacaresti?








13 comentarii:

  1. Wow, f interesant articolul!

    Ciotul unei cruci de piatra se gasea la intersectia Caii Dudesti cu str. Asau (fosta Crucea de Piatra), in dreptul unei case frumoase cu cupola.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo si multumiri pentru identificari! O treaba excelenta.
    Cat imi pare de rau ca nu am cunoscut orasul inainte de demolari.

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am nascut si am locuit 25 de ani pe strada Bradului, la citiva pasi de Crucea de Piatra, mic monument de piatra ingradit cu gardulet de fier pe coltul strazii Asau (cu Dudesti). Sint emotionata si interesata de tot ce descopar in legatura cu acest colt de Bucuresti care nu mai exista. Are cineva imagini cuu strada Bradului ? Casa mea era lipita de cea a bisericii Bradului. Am parasit-o in 1987...

    RăspundețiȘtergere
  4. Biserica Bucur a ramas la fel doar ca pe atunci putea fi admirata fara hidoseniile din stanga si dreapta.

    RăspundețiȘtergere
  5. am copilarit in casa bunicilor din strada Spoitori, linga strada Vulturi. Cinematograful Flacara mi-a oferit nenumarate clipe de euforie si lacrimi in fata filmelor indiene si sub ploaia cojilor de seminte scuipate de la balcon, deasupra mea :)imi amintesc de crucea de piatra si de garduletul de fier ce o inconjura. nu am fotografii ale cartierului, din pacate ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru cei care au crescut prin vecinatatea Pietei Vitan si prin Calea Dudesti, am gasit astaseara o mica bijuterie: «Confesiunile unui cafegiu», scrisa de D-l Gheorghe-Ilie Florescu (http://www.humanitas.ro/files/media/confesiunile-unui-cafegiu.pdf ). D-l Florescu s-a nascut la circa 500 m. distanta de unde locuiam; aveam pe atunci 8 ani si jumatate... (Doru M.)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cam tardiv comentariu, dar acum am dat de acest blog!
    Multumiri pentru reconstituire.
    Am foarte putine imagini, m-am nascut si am trait pe labirint, dar nu consideram necesar sa fac foto ceu ceea ce vad in fiecare zi, ceea ce luam drept uzual si vesnic ...IN perioada demolarilor, am facut un singur diapozitiv cu biserica bradului, cateva cu zona disparuta din Cauzasi / labirint si de loc cu Calea Dudesti. Nu mai tin minte ce tramvaie mergeau pe Dudesti, dar era si autobuzul 34, ce venea tocai de pe 1 Mai, traversand orasul pe la Piata Unirii. De acasa, ajungeam la Dudesti pe jos, venind pe Traian.
    Zona demolata a cartierului include si trei cinematografe pe care le frecventam in copilarie: Arta, Flacara si Tomis. Mi se pare ca toate trei aveau si GRADINA - iata un elemnt ce nu s-a refecaut dupa 1990, celor din ziua de azi li se pare stranie notiunea ca puteai vedea un film "la gradina" ...

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Prima imagine din acest post se gaseste si in alta parte (https://www.muzeuldefotografie.ro/2010/07/marasesti-splaiul-unirii-vedere-aeriana-1924/) si are anumite numere notate pe ea. Eu fac referire la acele cifre in descrierea de mai jos. De la biserica Dobroteasa (exista si azi), spre drepata, practic pe aceeasi linie, inainte sa inceapa pilcul de copaci, se observa o cladire ce forma literei C (cu deschiderea spre privitor). Este posibil sa fie o scoala. Seamana cu scoala 81 care exista si azi. Azi aceasta scoala are 3 niveluri (P+2) - si, de fapt are 3 niveluri din 1970 cind am inceput clasa intii acolo. Este posibil ca aceasta cladire din imagine sa aiba doar doua niveluri. Este posibil sa fi fost demolata sau suprainaltata cindva dupa 1924. Pe de alta parte, pe harta cadastrala din 1911 nu exista.
    Am locuit pe Str. Splaiului si mergeam spre scoala pe str. Lt.Col.Papazoglu (fosta Triumfului in 1911) pina la intersectia cu Nerva Traian si apoi in dreapta pina la scoala. Azi a mai ramas in apropierea scolii o strada (intrarea Traian Dmetrescu) care se poate vedea pe hartile on-line. Tot pe acolo a mai ramas si strada Logofatul Tautu. Aveam colegi care locuiau pe Str. Micsunele (nu mai exista), Aurora, Papazoglu, Cal. Vacaresti, Nerva Traian.
    Deasupra cifrei 10 (zona spitalul Bucur), pe malul sting al Dimblvitei se observa o cladire iar in dreapta ei altele doua mai mici unite pe colt. Cind ne-am mutat acolo (1970) nu mai existau. In acea zona delimitata de Str. Aurora (urca in spatele cladirii) Splaiului (in dreapta celor doua cladiri unite) si Splaiul Unirii (paralel cu Dimbovita) era un parc cu citeva alei si, parca, banci). In locul celor doua mici cladiri unite pe colt era un post de transformare (liniile veneau pe malul sting pe piloni) si intrau in cladire (era impunatoare). Azi, evident, nu mai exista. In drepata bisericii Dobroteasa se observa o strada (ii purta numele). Pe colt era o Alimentara. In anii '70 cred ca avea de toate acolo, chit ca era minuscula. In dreapta alimentarei, sub troruar, mai era un post de transformare. In acei ani s-a trecut de la 110V la 220V si am vazut cum au schimbat transformatorul. Mai in stinga bisericii pe Cal. Vacaresti, pe partea opusa bisericii, erau: frizerie, cofetarie si, pina in 1974?, piine. Apoi magazinul de piine l-au mutat pe partea opusa in diagonala fata de piata Marasesti. Linga piata, pe Bd. Marasesti in jos, era macelarie.
    In dreapta nr 11 (probabil intr-o cladire construita dupa 1924, linga cea alba) era o tutungerie si o pantofarie (reparatii).
    Imediat in drapta cladirii albe locuiau citiva colegi. Prin curtea lor si urcind in cladire se putea iesi pe Intrarea Hameiului (vedeti hartile din anii 1970).
    II salut pe toti cei care citesc aceste rinduri si, daca ati locuit pe acolo, nu ezitati sa adaugati ce mai stiti si chiar nu ezitati sa ma contactati. Mai am multe de povestit!

    RăspundețiȘtergere
  10. Rent a car PakistanOn the other hand, if you think you are knowledgeable about the city’s structure, you can opt for rent a car in Pakistan without driver and enjoy the ride around the city with your family on your own.Rent a car for Wedding in Islamabad


    RăspundețiȘtergere
  11. Completare: am gasit o alta imagine aeriana din 1927. Acea cladire pe care o banuiam a fi scoala...ei bine, nu cred ca are legatura cu scoala...pare sa fie pe domeniul Papazoglu...cine stie...mai studiez.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Completare: pe o alta imagine aeriana, din 1966, se vede scoala 81. Este mai in dreapta cladirii mentionata mai sus. Are tot forma literei C. Vedeti aici https://fostulbucuresti.github.io/#17/44.42139/26.11225/!a3

    RăspundețiȘtergere