vineri, 23 iulie 2010

Dudestii interbeliciPe Muzeul de Fotografie Alex Galmeanu a postat aici o perspectiva foarte interesanta a vechiului cartier Dudeşti, zona distrusa total in anii '80. Subiectul ma interesează întrucât in anii copilăriei treceam zilnic cu tramvaiul 19 pe Calea Dudeşti şi, cred, îmi mai aduc aminte câteva imagini. Într-unul din comentarii Raiden presupunea ca fotografia nu prinde stada Crucea de Piatra. Asta mi-a stârnit curiozitatea şi înarmat cu planul de la 1911 şi cu puţinele planuri moderne ce ilustrează zona înainte de demolări am făcut o cercetare pornind de la elementele deja identificate de Alex Galmeanu.Primul lucru care mi-a sarit in ochi a fost Hala Traian peste care apar turlele Bisericii Hagiu(III) in coltul din dreapta sus al imaginii, apoi casele din fundătura Parfumului (II) şi calcanul maternităţii Caritas (I), încercând să trasez strada Labirint să întrezăresc turlele ce ies din verdeaţă ale Bisericii Ceauş Radu(V). Apoi încercând să identific traseul Caii Văcăreşti am descoperit ca imaginea are in cadru şi Biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel (VI) de la Timpuri Noi. (e evident ca marcat cu VII nu poate fi decât vechea clădire a scolii 81 ce avea număr poştal pe Calea Văcăreşti) dar si un corp al vechiului IML din Splai (VIII). Apoi pe când cautam să identific traseul străzilor Bradul şi Cantemir mi-a sărit in ochi că ceea ce păreau plopi este de fapt Biserica Bradul cu corpul alb şi cu turlele acoperite cu tabla (IV).


Biserica Bardul in detaliu:
Hala Traian si Biserica Hagiul:
Fundatura Parfumului si maternitatea Caritas:


PS Iisi mai aduce cineva aminte exista o cruce de piatra pe Dudesti sau pe Vacaresti?
8 comentarii:

 1. Wow, f interesant articolul!

  Ciotul unei cruci de piatra se gasea la intersectia Caii Dudesti cu str. Asau (fosta Crucea de Piatra), in dreptul unei case frumoase cu cupola.

  RăspundețiȘtergere
 2. Bravo si multumiri pentru identificari! O treaba excelenta.
  Cat imi pare de rau ca nu am cunoscut orasul inainte de demolari.

  RăspundețiȘtergere
 3. M-am nascut si am locuit 25 de ani pe strada Bradului, la citiva pasi de Crucea de Piatra, mic monument de piatra ingradit cu gardulet de fier pe coltul strazii Asau (cu Dudesti). Sint emotionata si interesata de tot ce descopar in legatura cu acest colt de Bucuresti care nu mai exista. Are cineva imagini cuu strada Bradului ? Casa mea era lipita de cea a bisericii Bradului. Am parasit-o in 1987...

  RăspundețiȘtergere
 4. Biserica Bucur a ramas la fel doar ca pe atunci putea fi admirata fara hidoseniile din stanga si dreapta.

  RăspundețiȘtergere
 5. am copilarit in casa bunicilor din strada Spoitori, linga strada Vulturi. Cinematograful Flacara mi-a oferit nenumarate clipe de euforie si lacrimi in fata filmelor indiene si sub ploaia cojilor de seminte scuipate de la balcon, deasupra mea :)imi amintesc de crucea de piatra si de garduletul de fier ce o inconjura. nu am fotografii ale cartierului, din pacate ...

  RăspundețiȘtergere
 6. Pentru cei care au crescut prin vecinatatea Pietei Vitan si prin Calea Dudesti, am gasit astaseara o mica bijuterie: «Confesiunile unui cafegiu», scrisa de D-l Gheorghe-Ilie Florescu (http://www.humanitas.ro/files/media/confesiunile-unui-cafegiu.pdf ). D-l Florescu s-a nascut la circa 500 m. distanta de unde locuiam; aveam pe atunci 8 ani si jumatate... (Doru M.)

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna
  Numele meu este Iacob Constantin si va scriu pentru a va propune sa facem un schimb de linkuri - 3 way link exchange - in sensul ca eu voi pune linkul dumneavoastra pe http://iasi-lantul-amintirilor.blogspot.com/ iar dumneavoastra imi adaugati un link catre http://iasi365.com cu titlul Iasi (fara diacritice).
  Daca doriti sa facem schimbul doresc sa-mi spuneti titlul linkului dumneavoastra.
  Va doresc toate cele bune.

  RăspundețiȘtergere
 8. Cam tardiv comentariu, dar acum am dat de acest blog!
  Multumiri pentru reconstituire.
  Am foarte putine imagini, m-am nascut si am trait pe labirint, dar nu consideram necesar sa fac foto ceu ceea ce vad in fiecare zi, ceea ce luam drept uzual si vesnic ...IN perioada demolarilor, am facut un singur diapozitiv cu biserica bradului, cateva cu zona disparuta din Cauzasi / labirint si de loc cu Calea Dudesti. Nu mai tin minte ce tramvaie mergeau pe Dudesti, dar era si autobuzul 34, ce venea tocai de pe 1 Mai, traversand orasul pe la Piata Unirii. De acasa, ajungeam la Dudesti pe jos, venind pe Traian.
  Zona demolata a cartierului include si trei cinematografe pe care le frecventam in copilarie: Arta, Flacara si Tomis. Mi se pare ca toate trei aveau si GRADINA - iata un elemnt ce nu s-a refecaut dupa 1990, celor din ziua de azi li se pare stranie notiunea ca puteai vedea un film "la gradina" ...

  RăspundețiȘtergere